Erop uit in de herfst

Home » Blog » Erop uit in de herfst
Erop uit in de herfstHerfst

De herfst is misschien wel het mooiste seizoen van het jaar. De natuur maakt zich op voor de winter, waarbij een bont kleurenpalet ontstaat. De bomen zijn gehuld in warme gele, oranje en rode tinten en dit maakt dit jaargetijde, ondanks het soms wisselvallige weer, een perfecte tijd er eens lekker op uit te gaan.


Naast de kleuren is ook het licht in de herfst op zijn mooist. De zon komt later op en staat laag aan de hemel, waardoor een zacht strijklicht ontstaat. De vroege vogels onder ons worden op mooie herfstochtenden bovendien getrakteerd op stralingsmist, die ontstaat na afkoeling van de aarde door een heldere, koude nacht. Vooral open velden zijn dan gehuld in een lage, dikke nevel.

Paddestoelen

Ze zijn er in alle soorten en maten, en in de meest gekke vormen; de herfst is hét paddenstoelenseizoen bij uitstek. Als je gek bent op fotografie kun je helemaal los gaan op de vele soorten. In combinatie met het mooie herfstlicht levert dat prachtige plaatjes op. Als je op een mooie herfstdag lekker gaat wandelen met je gezin, is het zoeken naar paddestoelen ook een leuke en speelse bezigheid voor je kinderen. Van de paden af, lekker struinen en zoeken naar bijvoorbeeld kastanjes, waarvan je weer leuke dingen kunt knutselen als je thuis komt na een fijne boswandeling.

Burlende herten

Voor de herten is het paartijd; ook wel bronst genoemd. De mannetjes strijden met elkaar om met de hinden te kunnen paren, wat een spectaculair schouwspel oplevert van veel woest en mannelijk vertoon en hier en daar ook knokpartijtjes. De lokroep die de herten laten horen noem je burlen en is indrukwekkend om te horen. Op de Veluwe en de Oostvaardersplassen kun je de edelherten zien; in de Amsterdamse Waterleidingduinen laten de damherten van zich horen.

Klimmen en klauteren

Die heerlijke herfstgeuren en -kleuren kun je natuurlijk ook tot je nemen tijdens een fietstocht. Voor een gevarieerde dag is de fietstocht combineren met een andere activiteit een goed idee. Ga bijvoorbeeld de gele boombladeren van dichtbij bekijken in Klimbos Paasloo waar je je klimmend en klauterend door de toppen van de bomen beweegt en allerlei hindernissen trotseert.

Middeleeuws herfst pareltje

Het prachtige Westerwolde in Groningen leent zich uitstekend voor een uitgebreide fietstocht door het 200 ha. grote herfstbos. Midden in het gebied kun je daarnaast een bezoekje brengen aan Klooster ter Apel. Dit is het enige nog bestaande middeleeuwse plattelandsklooster in de provincie Groningen. In het historische pareltje worden exposities georganiseerd, je kunt er meedoen aan workshops en er is een kruidentuin.

Historische wandeling

De herfst geeft ook een extra dimensie aan Openluchtmuseum Ootmarsum: het zachte licht zorgt voor een schilderachtige sfeer in het parkachtige terrein met boom- en waterpartijen, waarbij je een wandeling maakt door de geschiedenis van Twente. De authentieke gebouwen in het park geven een boeiend beeld van het leven op het platteland in deze streek, zo’n 100 jaar geleden.

En natuurlijk kun je nog veel meer leuke dingen doen in de herfst. Deze paar voorbeelden geven je ieder geval alvast wat inspiratie om lekker te genieten van dit prachtige jaargetijde!

Bestel de NapPas

Om voor aantrekkelijke kortingen in aanmerking te komen, bestel je eenvoudig online de NapPas! NapPas is bij diverse uitjes in Nederland aangesloten; er zit dus altijd wel een leuk uitje bij! En het aanbod aan dagjes uit wordt ook voortdurend uitgebreid. Mis niets en bestel vandaag nog!

» Bestel de NapPas en profiteer van hoge kortingen voor een goedkoop dagje uit!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.