Rondje Nederland

Home » Blog » Rondje Nederland
Rondje NederlandKaart Nederland

Deze zomer trekken weer velen er op uit naar een bestemming in Europa en zelfs ver daarbuiten. Maar wat dacht je van ons eigen land? De variatie per provincie op het gebied van bijvoorbeeld landschap is enorm en de mogelijkheden voor een geslaagde tijdsbesteding bijna oneindig. Een klein rondje Nederland dus…

Zeeland

We beginnen onze rondreis is Zeeland, de waterrijke provincie in het zuidwesten van ons land. Wie graag het zonnetje ziet, is hier op de juiste plek. Want Zeeland heeft misschien niet de hoogste temperatuur van alle provincies, je hebt er gemiddeld wel de meeste zonuren. De verschillen zijn over een jaar genomen niet erg groot, maar toch! Daarnaast beschikt Zeeland over de hoogste duinen van het land, prachtige, uitgestrekte stranden en veel heerlijk zwemwater.

Op zoek naar een leuk dagje uit in Zeeland? Wat dacht je van een tandemsprong, ook wel duosprong genoemd? Dat kan bij Skydive Zeeland.

Limburg

Even helemaal doorsteken naar de zuidelijkste provincie, (Zuid) Limburg. Met z’n glooiende landschap waan je je hier direct in het ‘buitenland’. Misschien voor de minder geoefende fietser niet zo geschikt, maar de vergezichten – ook vanuit de auto – zijn er vaak prachtig. En voor de culinaire liefhebbers is Limburg natuurlijk het summum met z’n prachtige lokale gerechten, vlaaien en plaatselijke bieren.

Een dagje uit met een zachte G? Zoek het avontuur bij Escape Room Limburg of snuif wat cultuur op in Museum Vaals. Succes gegarandeerd!

Gelderland

Verplaatsen we ons naar het Noorden, dan komen we vanzelf uit in de grootste provincie van Nederland, Gelderland. Natuurlijk bekend om het natuurgebied de Hoge Veluwe, maar wij zijn ook fan van de prachtige Achterhoek waar je zo heerlijk kunt fietsen. En natuurlijk mag het Kröller-Müller Museum in Otterloo en een bezoekje aan de oudste stad van Nederland, Nijmegen, niet worden overgeslagen.

Is het iets minder weer, dan kun je in Gelderland ook uitstekend terecht. Bekijk bijvoorbeeld eens het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten, het Nederlands Bakkerijmuseum Hattem of het Belevingspark Park Cactus Oase in Ruurlo.

Friesland

Even een flink stuk Noordelijker naar de fraaie provincie Friesland, natuurlijk wereldberoemd om de Elfstedentocht maar zeker ook de ultieme watersport-provincie met z’n vele prachtige meren en vaarten. En als je toch in Friesland bent, steek dan eens de Waddenzee over naar één van de prachtige Friese Waddeneilanden te weten Vlieland, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog. En trek als je durft ook de stoute schoenen aan voor een zware, maar zeker spectaculaire wadloop-tocht.

Geen wadloper, te veel wind of gewoon een keer geen trek het water op te gaan in Friesland? Misschien heb je wel zin in een leuke en ongevaarlijke uitdaging in de vorm van Escape Room Zuid Friesland of Koe-knuffelen in Delfstrahuizen.

Noord-Holland

Oké, eentje nog dan. Richting het Westen komen we uit in de provincie Noord-Holland. Natuurlijk mag daar een bezoekje aan onze hoofdstad Amsterdam met z’n vele vaak ook internationaal vermaarde musea als ‘Het Rijks’, ‘Het Van Gogh’ en het Anne Frank Huis aan de Prinsengracht niet ontbreken. En wat je dacht je van een rondvaart op de prachtige historische grachten of een tocht van Amsterdam Centraal helemaal naar de Zaanse schans (Zaanstad) met Rederij Lee – Zaanferry.

Maar er is nog zoveel meer te beleven in deze provincie. Bezoek bijvoorbeeld eens Volendam, beroemd om zijn klederdracht, de visserij en bekende artiesten of de historische binnenstad van Haarlem met de vele grachten, de gezellige Grote Markt of het Stadsmuseum Haarlem. En bij mooi weer mag je de badplaats Zandvoort natuurlijk niet overslaan om even heerlijk te slenteren aan de zee. En vanaf Den Helder zit je zo op Texel, het grootste Nederlandse Waddeneiland, om eens lekker uit te waaien of uit je dak te gaan bij Paracentrum Texel.

Het zal duidelijk zijn: ons kleine kikkerlandje heeft heel veel te bieden. En dan hebben we hier nog maar slechts vijf provincies even uitgelicht. Dus er is nog heel veel meer te ontdekken!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.