Rondvaart Biesbosch in de wintermaanden

Home » Blog » Rondvaart Biesbosch in de wintermaanden
Rondvaart Biesbosch in de wintermaanden

Wie denkt dat een rondvaart alleen mogelijk is in de zomer heeft het mis! Misschien is de Biesbosch zelfs wel op zijn mooist in de wintermaanden. Al zal menig zomerliefhebber dit ontkennen maar dat mag de pret zeker niet drukken. Ook in de winter is er veel moois te beleven op het water. Zeker op het moment dat het sneeuwt is het winterse landschap adembenemend. Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken dat het te druk is in dit natuurgebied. De auto parkeren zal in de winter geen probleem zijn in de Biesbosch. Vooral natuurliefhebbers die houden van rust en stilte komen tijdens deze rondvaart Biesbosch zeker aan hun trekken. Kleed je wel lekker warm aan want het kan best fris zijn op het water!

Rondvaart Biesbosch geschikt voor jong en oud!

Vooral in de maanden november, december, januari en februari worden de Biesbosch winter rondvaarttochten georganiseerd. De rondvaart duurt een uur en om de families warm te houden heeft de rondvaartboot voldoende dekens tot zijn beschikking. Eenmaal aan boord word je flink verwend met een heerlijke mok warme chocolademelk en een echte beverkoek. De schipper is een deskundig man die de hele Biesbosch rondvaart op zijn duimpje kent. Tijdens de tocht wordt er aandacht besteed aan het ontstaan en de rijke geschiedenis van de Biesbosch. Het enthousiasme van de schipper spat er vanaf wat voor de luisteraar ook erg leuk is om mee te maken. De Biesbosch is natuurlijk ook een plek om trots op te zijn. Het is immers een zeer waterrijk natuur- en recreatiegebied tussen Brabant en Zuid- Holland.  Voor de ware natuurliefhebber is er veel moois te zien in de wintermaanden. Bevers zijn actief in het water en heel wat groepen vogels weten dekking en voedsel te vinden in dit gebied. Al zijn er ook een hoop vogelgroepen die in dit jaargetijde naar tropische oorden vliegen en later dit jaar weer terugkomen.

Geschiedenis rondvaart Biesbosch in een notendop

Kan je niet wachten en wil je nu al wat weten over de geschiedenis van de Biesbosch? Dat snappen wij van de redactie helemaal. Voor de ongeduldige enthousiasteling schrijven we nu kort iets over de geschiedenis. De Biesbosch was vroeger de plek waar er heel wat werkgelegenheid werd gecreëerd voor mannen en vrouwen. Stoelzittingen werden met de hand in elkaar geweven. Biezen waren de planten die hier ideaal voor waren en werden daarom ook veelvuldig geoogst. Naast stoelzittingen werden er ook mattenbiezen van gemaakt. Naast de biezen werd er ook heel wat houtgehakt. Met dit hout werden er paaltjes gemaakt voor in de weilanden. Ook werd het hout gebruikt om gereedschap van te maken. Tegenwoordig groeien er op de hakpercelen verschillende kruiden zoals smeerwortel, fluitenkruid en holpijp. De ‘hakcultuur’ veranderde op een gegeven moment waardoor er weelderige wilgenbossen ontstonden. Aan de randen van deze wilgenbossen groeien er heel wat planten. Denkend aan de berenklauw, grote klis en kattenstaart. Menig kind heeft zijn handen verbrand aan de berenklauw, al bloeit deze alleen in de zomer dus dat scheelt weer heel wat leed! En vanaf de rondvaartboot kan er eigenlijk niks gebeuren behalve dat er flink genoten wordt van de adembenemende natuur!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.