Wat is er te doen in Apeldoorn?

Home » Blog » Wat is er te doen in Apeldoorn?
Wat is er te doen in Apeldoorn?

Apeldoorn is een stad en gemeente in de provincie Gelderland, gelegen op de beeldschone Veluwe. De hoofdstad van de gemeente is de gelijknamige stad Apeldoorn en Apeldoorn staat in de top 10 van grootste gemeenten in Nederland. De stad is met name bekend van Apenheul maar je kunt er ook heerlijk wandelen en klimmen.

Heerlijk wandelen op de Veluwe

Zoals bij velen bekend is de Veluwe een zeer bosrijk gebied in Nederland van ongeveer 1.000 km² waar je heerlijk kunt wandelen en helemaal tot rust kunt komen of sportief kunt mountainbiken. Er zijn op de Veluwe veel restaurantjes en horecagelegenheden om even wat te drinken of te eten na een lange intensieve wandeling. Ook zijn er talloze hotels waar je kunt overnachten mocht je de volgende dag weer verder willen lopen in dit werkelijk prachtige natuurgebied. In de stad Apeldoorn zijn er uiteraard ook talloze cafeetjes, restaurants en hotels waar je heerlijk kunt vertoeven voor een hapje en een drankje.

Dierenpark de Apenheul

Een van de meest bekende attracties in Apeldoorn is toch wel de Apenheul waar je tussen de apen kunt lopen die zelf gewoon loslopen. De Apenheul werd opgericht in 1971 door fotograaf Wim Mager. Zijn motto was dat de apen niet gekooid moesten zitten als kijk attractie voor voorbijschuivende toeristen, maar dat de dieren het naar hun zin moesten hebben door gewoon los te leven in het prachtige bosrijke gebied. Het concept bleek een ware hit en binnen de kortste tijd kregen de apen, waarschijnlijk door de perfecte en ontspannen leefomgeving, jongen en groeide het park ieder jaar weer verder met steeds meer apen in de omgeving. Heel vaak kun je korting krijgen op dierenparken, dus mocht je van plan zijn om de Apenheul of een ander dierenpark te bezoeken, surf dan eens rond op internet voor kortingen en voordeelacties.

Julianatoren voor de kids

Een andere bekende en zeer leuke attractie voor kinderen is de Julianatoren in Apeldoorn. Julianatoren in Apeldoorn is een speelparadijs voor kinderen waar werkelijk van alles te beleven is voor jong en oud. Om te beginnen telt het park al meer dan 60 attracties waar kinderen de hele dag van kunnen genieten. Zo is er een echte achtbaan en kun je een Dinosaurus toer maken waar de kinderen oog in oog komen te staan met dinosaurussen. Voor de liefhebbers van hoogtes is er een reuzenrad waar je heerlijk je rondjes in kunt draaien. Uiteraard ontbreken voorzieningen als toiletten, restaurants en hotels hier niet zodat je hier echt een dagje of weekendje weg met het gezin kunt maken. In ieder geval voor diegenen met jonge kinderen die Apeldoorn aandoen een absolute aanrader.

Klimbos de Veluwe

Een andere topattractie in Apeldoorn is toch wel Klimbos de Veluwe, gelegen op het park Berg en Bos, vlakbij de Apenheul. Er zijn inmiddels 9 routes die gelopen kunnen worden en dat is toch wel imposant te noemen voor een klimbos. Ook hier in de buurt zijn genoeg hotels, eetgelegenheden en campings om te verblijven als je langer dan een dagje wilt vertoeven in het schitterende Apeldoorn. Het leuke van het klimbos is dat het zowel voor jong als oud leuk is. De routes hebben ieder een eigen kleur om de moeilijkheidsgraad aan te duiden, voor de allerkleinsten is het allemaal wat makkelijker dan voor het sportieve volwassen publiek. De adviesleeftijd om hier te klimmen is 7 jaar.

Om te beginnen is het aan te raden om de juniorroute te nemen of de groene route Discovery. Als je vervolgens een beetje op dreef bent geraakt kun je bijvoorbeeld de blauwe route en vervolgens de rode route nemen. Je begrijpt het al, de routes nemen toe in moeilijkheidsgraad en hoogte. Als ultieme beklimming is er uiteindelijk de zwarte route, een beetje vergelijkbaar met de aanduiding van de moeilijkheidsgraad van skipistes. Deze route is niet geschikt voor klein grut want er worden op deze route hoogtes bereikt van maar liefst 18 meter!

Belangrijk om nog even te vermelden is dat de veiligheid in het klimbos voorop staat. Je bent tijdens de klimtochten gezekerd, zodat je niet op de grond kunt vallen en er zijn continue instructeurs in de buurt die je kunnen helpen en een oogje in het zeil houden. Je kunt tickets kopen voor alleen het klimmen maar ook een vollediger pakket aanschaffen waarbij je ook een drankje of een hapje kunt nuttigen. In ieder geval een aanrader om te bezoeken en zoals gezegd om de hoek bij de Apenheul!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.