Museum Bussemakerhuis

Ervaar het Cultureel Erfgoed van Borne en ontvang 25%!

Bestel jouw NapPas

En profiteer van deze korting!

Museum Bussemakerhuis is een uniek monumentaal linnen-fabrikeurshuis. Als u het museum bezoekt stapt u het enige overgebleven 18e-eeuws fabrikeurshuis in Nederland binnen. In het beschermd dorpsgezicht “Oud Borne” wordt u op eigentijdse wijze een blik op de historie van de Bornse linnen-geschiedenis gegund.

Het Bussemakerhuis behoort tot het Cultureel Erfgoed van Borne. Het vertegenwoordigt een stuk Twents textiel verleden en schetst de rijke historie van de Bornse linnengeschiedenis in de 18 en 19e eeuw.

Museum Bussemakerhuis thema’s

De volgende thema’s staan centraal in de vaste expositie:

  • Wat is linnen, geschiedenis en actualiteit

In Museum Bussemakerhuis laten wij u zien hoe van vlas linnen werd geweven. Het hele proces komt aan bod, van het oogsten van de vlasplant tot het weven zelf.

Vrijwilligers laten u daarnaast op de honderden jaren oude handweefgetouwen alle bewerkingen zien die nodig waren om tot de geweven doeken te komen. Ook wordt er aandacht besteed aan het gebruik van vlasvezel in de huidige tijd.

  • Wat is een fabrikeur, hoe werkte de linnenhandel in Twente

Het arme Borne groeit vanaf het eind van de 17e eeuw uit tot een belangrijk textielcentrum in Twente.

Hoe worden de Bornse fabrikeurs de rijkste inwoners van Twente? Hoe konden deze linnenhandelaren, ondanks een gebrek aan infrastructuur, toch hun succesvolle handel met het westen van het land voeren? Op deze vragen krijgt u antwoord in de vaste expositie.

  • Welke samenhang bestond er tussen de Doopsgezinde religie en de linnenhandel

De Bussemakers behoorden tot de doopsgezinde gemeente. Doopsgezinden koesteren het ideaal van een leven van soberheid en zuiverheid.

In de expositie van museum Bussemakerhuis wordt ruim aandacht geschonken aan de idealen van de doopsgezinden en hoe het kwam het dat veel doopsgezinden in de handel terecht kwamen en eigen bedrijven oprichten.

  • Geschiedenis van het huis

Naast onze vaste expositie organiseert het museum ook regelmatig wisselexposities.

Museum Bussemakerhuis en uw voordeel

 25% korting per persoon, maximaal 4 personen
– kinderen tot en met 12 jaar gratis
– niet geldig in combinatie met andere acties en of aanbiedingen

Bestel de NapPas voor 25% korting voor Museum Bussemakerhuis!