Nederlands Tegelmuseum

Het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo heeft als springlevend kunsthuis de grootste en meest veelzijdige collectie Nederlandse en ook veel buitenlandse wandtegels en tegeltableaus opgebouwd; vanaf de late Middeleeuwen tot heden. Otterlo is prachtig gelegen met rondom bossen en zandverstuivingen voor mooie wandelingen en allerlei fietsroutes.

De opstelling van het Nederlands Tegelmuseum

Al wandelend door ons museum ontmoet u de geschiedenis en de herkomst van de tegel: van de opkomst tussen 1580 en 1625, via de latere schaalvergroting door het ontstaan van meer tegelbakkerijen tot en met de invloed van meer grootschalige industriële technieken. De tegel is nog altijd in ontwikkeling. U vindt in het museum o.a. Art Nouveau en Art Deco tegels en ook die van twintigste-eeuwse Nederlandse kunstenaars als Maurits Escher en Karel Appel.

De tegel en grote tegeltableaus
Nederland kende vele eeuwen een bloeiende tegelindustrie waarvan de producten internationaal geliefd zijn. In buitenlandse paleizen en kerken, maar ook in de huizen van burgers en boeren zijn tegels en tegeltableaus op grote schaal toegepast. Met name de grote tegeltableaus laten op een boeiende manier zien hoe onze voorouders leefden, werkten en woonden. De diversiteit is indrukwekkend en vormt een spiegel van de Nederlandse kunstgeschiedenis.

De Gelukkige Olifant van de Oranjes
Sinds kort is in ons museum een groot keramisch kunstwerk te bewonderen afkomstig van de vakantievilla van oud Koningin Juliana en prins Bernhard. Die villa kreeg destijds de naam L’ Elefante Felice, de Gelukkige Olifant, verwijzend naar de grote liefde van prins Bernhard voor de grote in het wild levende dieren. Hij was zijn levenlang actief tegen de criminele ivoorhandel waarvoor jaarlijks heel veelolifanten en neushoorns werden vermoord.

Steeds wisselende exposities over verschillende onderwerpen
Het museum is ook de ontmoetingsplaats voor keramiek in allerlei andere aansprekende vormen. Op onze website worden de wisselende exposities steeds tijdig aangekondigd.

Openingstijden
dinsdag t/m vrijdag (10.00 tot 17.00 uur)
zaterdag en zondag (13.00 tot 17.00 uur)
feestdagen (13.00 tot 17.00 uur)
gesloten (op maandag en op 25 december en 1 januari)

Korting voor het Nederlands Tegelmuseum

– € 1,50 korting op de entreeprijs
– Korting is niet geldig i.c.m. met andere acties en of kortingen

Bestel de NapPas en profiteer van korting voor het Nederlands Tegelmuseum, maar ook voor andere uitjes!

Uw Korting

€ 1,50 korting per persoon

Bestellen »

Video

Informatie

  • Nederlands Tegelmuseum
  • Leeftijdscategorie: Jong en Oud
  • Type Dagje weg: Museum
  • Eikenzoom 12
  • 6731 BH Otterlo
  • Gelderland
4 mensen op één NapPas!